Over Loods M

Loods M bestaat uit een samenwerking tussen de Stichting Loods M, de gemeente Maassluis en aangesloten partners, de deelnemende historische vloot, musea, onderwijsinstellingen en bedrijven. Loods M is een publiek-private samenwerking.

Buitenkant van huidige Loods M

De gemeente Maassluis heeft in 2021 een 10-jaren Ontwikkelplan Maritiem historisch Maassluis opgesteld. De ontwikkeling van Loods M is onderdeel van dit 10-jaren plan. Het college van B&W van de gemeente Maassluis is verantwoordelijk voor de realisatie van het 10-jaren plan.

Elza van Liere is de directeur van de Stichting Loods M. Zij coördineert de samenwerking met de gemeente, loodsgenoten en andere partners. Zij is onder meer verantwoordelijk voor exploitatie, fondsenwerving en aansturing van de verbouwing. Zij legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht van Stichting Loods M.

Loodsgenoten

Loodsgenoten zijn mede-oprichters van Stichting Loods M. Zij hebben een vaste plek in Loods M. Zij ontwikkelen samen met de directeur het programma en nemen zitting in de gebruikersraad van de Stichting Loods M. De loodsgenoten zijn: Stichting Museum Maassluis, Stichting Nationaal Sleepvaart Museum, Historische Vereniging Maassluis, Stichting Help de Hudson, Stichting Historische Scheepswerf “Zorg en Vlijt”, Stichting Sleepboothaven Maassluis, Dokter Ten, Stichting Zeekadetkorps Maassluis en Stichting Den Eerste Snik.

Loodspartners

Loodspartners zijn externe organisaties die structureel samenwerken met Loods M. Dat zijn bijvoorbeeld de scholen, universiteiten en bedrijven die samen met Loods M invulling geven aan het innovatieprogramma. Dat zijn ook de city-marketing organisaties en erfgoedorganisaties die met Loods M een regionaal vaarprogramma realiseren. De loodspartners werken samen op basis van samenwerkingsovereenkomsten.

Goedkeuring 10-jarenplan Maritiem Erfgoed Maassluis door gemeenteraad

De gemeente Maassluis heeft in 2021 het '10 jaren ontwikkelplan voor Maritiem Historisch Maassluis' vastgesteld. Doel van dit plan is om het maritieme erfgoed te gebruiken voor de ontwikkeling van het havengebied en de historische binnenstad van Maassluis.

Voorkant van het 10-jarenplan
Voorkant van het 10-jarenplan

Het pittoreske Maassluis kampt met krimp en (dreigende) leegstand. De gemeente kent meer uitdagingen, zoals een te hoge uitstoot van CO2 en fijnstof. De gemeente Maassluis wil duurzame stedelijke groei bevorderen en krimp en leegstand tegengaan, door de potentie van maritiem erfgoed te benutten, versterken en verduurzamen. Maassluis is de thuishaven van het wereldwijd bekende sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale. In de binnen- en buitenhaven ligt een unieke collectie historische sleepboten en bergingsvaartuigen en Maassluis heeft het enige Sleepvaartmuseum ter wereld, geheel onderhouden door erfgoedvrijwilligers. Deze erfgoedparels zijn echter maar bij weinigen bekend.

Het 10-jaren ontwikkelplan Maritiem Erfgoed Maassluis kiest voor een unieke aanpak, waarin 4 elementen elkaar versterken:

  • Het maritieme erfgoedensemble van schepen, havens, havenpanden en musea functioneert als vliegwiel voor de gebiedsontwikkeling van het historische havengebied en de stadskern van Maassluis. 
  • Een gemeenschappelijk vaar- en publieksprogramma versterkt de samenwerking tussen de vrijwilligers van de schepen en de musea en trekt meer bezoekers naar Maassluis.
  • De ontwikkeling van een Living Lab verbindt de erfgoedvrijwilligers, het onderwijs en het bedrijfsleven, zorgt voor het testen en toepassen van verduurzamingstechnieken op schepen, havens en havenpanden en verbetert daarmee de energietransitie én de exploitatie van het maritieme ensemble.
  • Een gebiedscoöperatie ‘Maritiem historisch Maassluis’ - een ondernemende vereniging - borgt de samenwerking tussen de schepen, musea, onderwijs en bedrijfsleven, draagt het gemeenschappelijke vaar- en publieksprogramma en ontwikkelt het Living Lab.

Nieuw gebouw

Loods M wordt een katalysator voor de gebiedsontwikkeling van de hele stad.

Agenda