Over Loods M

Loods M wordt de unieke plek waar het maritieme verleden van Maassluis samenkomt met beleven, leren en innoveren. De samenwerking tussen de historische vloot, musea, onderwijs en bedrijven maakt dit mogelijk.

Loods M 's nachts

Goedkeuring 10-jarenplan Maritiem Erfgoed Maassluis door gemeenteraad

De gemeente Maassluis heeft in 2021 het '10 jaren ontwikkelplan voor Maritiem Historisch Maassluis' vastgesteld. Doel van dit plan is om het maritieme erfgoed te gebruiken voor de ontwikkeling van het havengebied en de historische binnenstad van Maassluis.

Voorkant van het 10-jarenplan
Voorkant van het 10-jarenplan

Het pittoreske Maassluis kampt met krimp en (dreigende) leegstand. De gemeente kent meer uitdagingen, zoals een te hoge uitstoot van CO2 en fijnstof. De gemeente Maassluis wil duurzame stedelijke groei bevorderen en krimp en leegstand tegengaan, door de potentie van maritiem erfgoed te benutten, versterken en verduurzamen. Maassluis is de thuishaven van het wereldwijd bekende sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale. In de binnen- en buitenhaven ligt een unieke collectie historische sleepboten en bergingsvaartuigen en Maassluis heeft het enige Sleepvaartmuseum ter wereld, geheel onderhouden door erfgoedvrijwilligers. Deze erfgoedparels zijn echter maar bij weinigen bekend.

Het 10-jaren ontwikkelplan Maritiem Erfgoed Maassluis kiest voor een unieke aanpak, waarin 4 elementen elkaar versterken:

  • Het maritieme erfgoedensemble van schepen, havens, havenpanden en musea functioneert als vliegwiel voor de gebiedsontwikkeling van het historische havengebied en de stadskern van Maassluis. 
  • Een gemeenschappelijk vaar- en publieksprogramma versterkt de samenwerking tussen de vrijwilligers van de schepen en de musea en trekt meer bezoekers naar Maassluis.
  • De ontwikkeling van een Living Lab verbindt de erfgoedvrijwilligers, het onderwijs en het bedrijfsleven, zorgt voor het testen en toepassen van verduurzamingstechnieken op schepen, havens en havenpanden en verbetert daarmee de energietransitie én de exploitatie van het maritieme ensemble.
  • Een gebiedscoöperatie ‘Maritiem historisch Maassluis’ - een ondernemende vereniging - borgt de samenwerking tussen de schepen, musea, onderwijs en bedrijfsleven, draagt het gemeenschappelijke vaar- en publieksprogramma en ontwikkelt het Living Lab.

Nu al gebruik maken van Loods M?

De loods aan de Govert van Wijnkade 44 in Maassluis wordt verbouwd, waarschijnlijk in 2025. Ondertussen is de loods al beschikbaar voor passende activiteiten. Wil jouw organisatie nu al gebruik maken van Loods M? Stuur een e-mail met jouw voorstel naar meedoen@loodsm.nl

Agenda