Loods M bestaat uit een samenwerking tussen de Stichting Loods M, de gemeente Maassluis en aangesloten partners, de deelnemende historische vloot, musea, onderwijsinstellingen en bedrijven. Loods M is een publiek-private samenwerking.
De gemeente Maassluis heeft in 2021 een 10-jaren Ontwikkelplan Maritiem historisch Maassluis opgesteld. De ontwikkeling van Loods M is onderdeel van dit 10-jaren plan. Het college van B&W van de gemeente Maassluis is verantwoordelijk voor de realisatie van het 10-jaren plan.
Elza van Liere is de directeur van de Stichting Loods M. Zij coördineert de samenwerking met de gemeente, loodsgenoten en andere partners. Zij is onder meer verantwoordelijk voor exploitatie, fondsenwerving en aansturing van de verbouwing. Zij legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht van Stichting Loods M.
Loodsgenoten zijn mede-oprichters van Stichting Loods M. Zij hebben een vaste plek in Loods M. Zij ontwikkelen samen met de directeur het programma en nemen zitting in de gebruikersraad van de Stichting Loods M. De loodsgenoten zijn: Stichting Museum Maassluis, Stichting Nationaal Sleepvaart Museum, Historische Vereniging Maassluis, Stichting Help de Hudson, Stichting Historische Scheepswerf “Zorg en Vlijt”, Stichting Sleepboothaven Maassluis, Dokter Ten, Stichting Zeekadetkorps Maassluis en Stichting Den Eerste Snik.
Loodspartners zijn externe organisaties die structureel samenwerken met Loods M. Dat zijn bijvoorbeeld de scholen, universiteiten en bedrijven die samen met Loods M invulling geven aan het innovatieprogramma. Dat zijn ook de city-marketing organisaties en erfgoedorganisaties die met Loods M een regionaal vaarprogramma realiseren. De loodspartners werken samen op basis van samenwerkingsovereenkomsten.
De potentiële partners, dat wil zeggen de ondertekenaars van de intentieovereenkomst, werken in een aantal sessies toe naar een definitief bidbook. In maart wordt in samenwerking met inrichter Tinker en architect RAU het eerste ontwerp van de nieuwe loods getoond.
Loods M wordt een katalysator voor de gebiedsontwikkeling van de hele stad.