Een grote uitdaging van Loods M en omgeving is de verduurzaming van het havengebied door het toepassen van circulaire energietransitie producten zoals 100% recyclebare batterijen. We pakken dit aan door in onze proeftuin een krachtenbundeling te creëren van bedrijven (experts), onderwijs (lectoren, docenten, studenten), inwonende (lokaal, regionaal) en erfgoedorganisaties (experts, vrijwilligers).
Een proeftuin bestaat uit test- en demonstratie-opstellingen van innovatieve producten. We zetten daarbij in Loods M, omliggende havenpanden en huizen, schepen en kades. Deze krachtenbundeling in de vorm van een proeftuin leidt tot een groeimodel in de regio van nieuwe skills, banen, educatie en participatie. Onze educatie- en participatie projecten worden ondersteund door studententeams van de samenwerkende onderwijsinstituten.
Loods M moet nog worden verbouwd, het laboratorium is nog niet gereed. Toch is het innoveren al begonnen. In 2023 en 2024 zijn verschillende activiteiten ontplooid met
Studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben een aanpak gemaakt voor verduurzaming van de Hudson.
Het vervolg is afhankelijk van de vraag hoe de Hudson wordt ingezet bij Loods M. Studenten van de TU Delft hebben een breder stappenplan gemaakt voor verduurzaming van de historische vloot Maassluis, met Varnebank als voorbeeld. Deze studie wordt nu ingezet als onderdeel van een groot en internationaal EU project inzake verduurzaming van historische havens en schepen, waarbij Loods M samenwerkt met verschillende grote organisaties.
Als de fondsenwerving succesvol verloopt, dan wordt de Varnebank als demo-schip ingezet en Maassluis als voorbeeldhaven. De aanvragen worden in 2024 gedaan en de realisatie zal bij een succesvolle aanvraag beginnen in 2025.
Deel van een schematische weergave van het motorschema van de Varnebank
Loods M wordt een katalysator voor de gebiedsontwikkeling van de hele stad. Het Bilbao-effect voor Maassluis en de regio.