In de werkplaatsen ruikt het naar hout, verf en teer en klinkt het zoemende geluid van schuurmachines. In de LABS ratelt de 3D printer, staat een prototype van de zeezoutbatterij en zijn studenten bezig met digitale simulatiemodellen met behulp van AI, AR en VR. Alles draait om de toekomst, hoe behouden we de historische vloot en hoe kunnen we de maritieme sector verduurzamen?
Van stoom naar diesel en van fossiel naar waterstof; leer van energietransities uit het verleden en over innovaties voor de toekomst. Bezoekers zien Loodsgenoten aan het werk en krijgen uitleg van experts of studenten. Ze worden tegelijkertijd uitgedaagd om ook zelf mee te doen en denken. Welke techniek is volgens jou het meest geschikt voor de toekomst van de maritieme sector? En welke technieken kun je zelf gebruiken om duurzamer te wonen, werken en recreëren? Ontwerp een Drijf-Ding op zonne-energie of stroop de mouwen op en schuur je eigen miniatuur trekschuit.
Belevingselementen
- De werkplaatsen en opslagplaatsen zijn deels toegankelijk voor het publiek
- Workshops onder begeleiding
- Experts aan het woord
- Demonstraties in de LABS, over innovaties in de maritieme sector nu en in de toekomst
- De LABS op de begane grond liggen pal naast de grote ontmoetingshal. Op dit snijvlak staan grote werktafels waar het publiek aan de slag kan met het thema energie in de maritieme sector en in de eigen leefomgeving.
In het midden van de centrale hal staat een waterbassin waar de bezoeker mag experimenteren met allerlei technieken uit de maritieme sector:
- Zelfbewegende bootjes (zonnecellen/ zeezoutbatterijen)
- Bestuurbare sleepboten
- Laat de mini-stoomboten varen
- Ontwerp je eigen Drijf-Ding