De werkplaats in Loods M is voor verschillende doeleinden inzetbaar. Klein onderhoud van de historische schepen en kleine projecten van de werf Zorg en Vlijt zijn mogelijk in het bestaande gebouw. Na de verbouwing nemen de mogelijkheden fors toe. Hier bundelen we de krachten van VR- en AI bedrijven met de expertise van traditionele scheepstimmerlieden.
Samenwerkende onderwijsinstituten zijn TU Delft, Hogeschool Rotterdam, Scheepvaart en Transport College, Hout en Meubileringscollege. De werkplaats wordt beheerd door de historische werf Zorg en Vlijt die hier de houten trekschuit maken met hun vrijwilligers. Met inzet van deze werkplaats ontwikkelen we educatieprojecten voor jongeren, zoals het maken van een zeilboot met een 3d printer. Inwoners van de regio bieden we cursussen aan hoe houten schepen te verduurzamen en hoe hout te hergebruiken in je woning.
Loods M investeert in de Werkplaats van de Toekomst zoveel mogelijk in het toepassen van hergebruikte, biobased en herbruikbare materialen. De R-ladder is de leidraad: Refuse, Rethink, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose and Recycle. De leidraad wordt bijvoorbeeld toegepast bij het gebruik van zeezoutbatterijen, hout als bouwmateriaal voor schepen en bruggen en biobased materialen voor interieurs en meubilair.
De Werkplaats van de Toekomst gaat hiervoor samenwerkingsprojecten aan met bedrijven en opleidingen in de volgende sectoren: elektrische apparaten en elektrotechniek, machines en metaalproducten, hout- en meubilering, kunststofproducten. De Werkplaats van de Toekomst biedt ook ruimte voor een Fab Lab, een fabricagewerkplaats waar inwoners een defect product kunnen repareren of verbeteren. Met een 3D-printer kunnen zo nodig reserveonderdelen gemaakt worden
Loods M wordt een katalysator voor de gebiedsontwikkeling van de hele stad. Het Bilbao-effect voor Maassluis en de regio.